Kulttuurituottajat -15 haastattelut

iia Hopponen

Hopponen, MariaMaria Hopponen, 30, on aktivisti, sanan hyvässä merkityksessä. Marialla on halu vaikuttaa ja hän tekeekin tärkeäksi kokemiensa asioiden eteen niin paljon kuin pystyy.

”Aloitin vapaaehtoistyön 15-vuotiaana muuttaessani Hämeenlinnaan. Marssin paikalliseen Maailmankauppa Kirahviin, joka myy Reilun kaupan tuotteita. Kerroin, että minua kiinnostaa heidän toimintansa ja kysyin, olisiko heillä minulle jotakin tekemistä.”

Kirahvi oli Marian ensimmäinen vapaaehtoistyö. Vapaaehtoisille kuului esimerkiksi kaupan pyörittäminen lauantaisin sekä tilauksissa ja muissa kaupan töissä auttaminen. Melko nopeasti Kirahvissa aloittamisen jälkeen Maria huomasi lehdessä ilmoituksen, jossa kerrottiin paikallisen elävän musiikin yhdistyksen kaipaavan aktiiveja.

”Hämeenlinnassa toimii Hämeenlinnan elävän musiikin yhdistys Ämy Ry. Heidän suurin tapahtumansa on ilmaisfestivaali Ämyrock, joka järjestetään aina kesällä. Lähdin Ämyn toimintaan mukaan, ja sitä tein monta vuotta. Järjestimme klubeja Hämeenlinnassa, sekä sitä festaria.”

Maria kertoo aktivistipiirien olevan hyvin pienet. Kenttää oppii tuntemaan nopeasti, ja yksi työ saattaa poikia yllättäen lisää.

”Päädyin töihin EU-projektiin, jossa haluttiin aktivoida kansalaisjärjestöjä. Projekti kulkee nimellä Mahdollisuuksien tori, ja se järjestetään ympäri Suomea. Homma toimii niin, että paikalliset järjestöt yhdessä järjestävät yhden päivän tapahtuman, missä esitellään paikallisia organisaatioita ja tahoja.”

Hämeenlinnassa vierähti kymmenisen vuotta. Muutaman mutkan kautta Marian tie vei lopulta Joensuuhun ja hän aloitti siellä valokuvausopinnot sekä jatkoi aktivistitoimintaansa.

”Jos vertaan aktivismipohjaa Hämeenlinnan ja Joensuun välillä, on Joensuussa paljon aktiivisempi meininki. Siellä verkostoitui vielä enemmän erilaisten toimijoiden kanssa, ja mukaan tuli rasismin vastaisuus- ja yhdenvertaisuustoiminta.”

Koulussa Maria oli kiinnostunut erityisesti kuvajournalismista. Hän onnistuikin yhdistämään aktivismitoimintansa koulunkäyntiin.

”Minua kiinnosti myös kehitysmaan kauppa ja taustani ansiosta minulla oli tietoa näistä järjestelmistä.  Olin ensimmäisen vuoden opiskelija, enkä oikein tiedä mikä onnen potkaisu siinä kävi, että koulun puolesta minut lähetettiin Etiopiaan kolmeksi viikoksi. Minulla ei ollut siellä varsinaista koulua, mutta sain matkasta työharjoittelupisteitä. Järjestin itse itseni kahvitilalle, joka kuuluu Reilun kaupan järjestelmään. Vietin myös paljon aikaa maaseudulla ja kiersin suomalaisella lähetystyörahalla ylläpidettäviä kouluja.”

Kokemus oli Marian mukaan opettavainen ja antoi hänelle paljon rohkeutta, olihan se hänen ensimmäinen ulkomaan matkansa yksin. Sittemmin Maria on muuttanut Helsinkiin ja on edelleen mukana muun muassa feministitoiminnassa ja Amnestylla. Sen lisäksi hän opiskelee kulttuurituotantoa.

”Intohimoni ovat edelleen valokuvaus ja taide sitä kautta, sekä tämä maailmanparannus. Voi olla, että joskus tulevaisuudessa yhdistän nämä jutut tulevassa tuottajan ammatissani.”

 Kirjoittanut Anna Myllyluoma.