Kansainvälisyys

Viele liebe Grüβe aus Deutschland!

Krista Alho vietti syksyn 2015 Potsdamissa (Berliinissä) vaihdon merkeissä ja elämä Berliinissä vei Kristaa sen verran mukanaan, että hän päätti jatkaa siellä olemista vielä työharjoittelun verran:

vaihto-12033006_670029446466699_8043477398402824088_n”Opiskelu Potsdamissa oli Metropoliaan verrattuna täysin erilaista. Kurssit olivat usein historiaan ja filosofiaan painottuneita ja luennotkin muistuttivat enemmän yliopistotyyppistä opiskelua. Esimerkiksi yksi  kurssi käsitteli pelkästään kuolemaa musiikissa. Kurssit olivat englanniksi, mutta jos saksankieli taittuu sujuvasti, vaihtareiden on mahdollista valita kursseja myös Potsdamin normaalista kurssitarjonnasta saksaksi. Tällöin valinnanvaraakin on luonnollisesti enemmän. Vaikka kurssit kokonaisuudessaan olivatkin aika erilaisia Metropoliaan verrattuna, oli silti mielenkiintoista nähdä millaista saman alan opiskelu on ulkomailla. Pakko kuitenkin myöntää, että ajoittain Tuottamoa tuli kyllä Potsdamissa ikävä!

Meidän kampuksella kulttuurialan vaihtareita oli lähes 30 ja Suomen lisäksi edustusta oli Italiasta, Hollannista, Puolasta, Itävallasta, Espanjasta, Ukrainasta, Valko-Venäjältä, Sveitsistä ja Tšekeistä. Kulttuurituotannon vaihtareille opiskelu oli myös todella rentoa, sillä vaikka koulua olikin joka päivä, luennot kestivät muutaman tunnin ja muiden vaihtareiden rehkiessä kouluprojektiensa kanssa, me kirjoitimme ehkä kolme esseetä koko vaihdon aikana – vaihtoaika täällä tuntui oikeasti pieneltä lomalta. Kulttuurituotannon lisäksi meidän kampuksella opiskeli esimerkiksi arkkitehdit ja designerit.

Vapaa-aikaa oli siis yllättävän paljon ja koska Berliinin kulttuuritarjonta on aivan huikea, siihen ehti koulun ohessa tutustua hyvin keikkojen, näyttelyiden, myyjäisten, leffojen ja muiden merkeissä. Asuin jo vaihdon aikana Berliinissä, sillä siellä on luonnollisesti enemmän tekemistä ja näkemistä kuin Potsdamissa. Koulumatka kesti kuitenkin hieman päälle tunnin per suunta, mutta siihenkin tottui nopeasti. Potsdamin paikallinen Kutu OK järjesti myös paljon erilaista toimintaa vaihtareille erikoisista turistinähtävyyksistä teatteriin ja illanistujaisiin asti. Sekin on plussaa vapaa-ajalle, että jos tykkää reissata, niin täältä on myös tosi edullista lähteä Saksan rajojen ulkopuolelle viikonlopuksi!

vaihto-12079054_670718343064476_709432144345431383_n

Berliini vei myös sen verran mennessään, että jäin tänne vielä kevääksi työharjoitteluun. Ennen Tuottamon koulunpenkille paluuta olen harjoittelussa suomalaisella musiikkistudiolla, tehtävien painottuessa kuitenkin enemmän tapahtumatuotannon ja muiden assarihommien puolelle. Vaikka harjoittelu onkin kestänyt vasta kuukauden, on ollut siistiä päästä tekemään oman alan duunia kansainvälisessä ympäristössä – eikä ehdi koti-ikäväkään iskeä, kun studiollakin voi puhua suomea.

 

Suosittelen ehdottomasti vaihtoon lähtemistä, sillä se antaa todella paljon. Vaihdon aikana oon saanut tutustua mahtaviin uusiin ihmisiin, seikkailla ympäriinsä, tutustua Berliinin huikeisiin kulttuurimenoihin ja vaikka mitä! Täältä on tarttunut paljon juttuja, joita haluaisi tuoda mukanaan Suomeen elämänrytmistä kulttuuriin ja omat tuottajahaaveetkin on saanut lisänostetta täältä. Oon siis kaikinpuolin enemmän kuin tyytyväinen, että päätin lähteä tänne vaihtoon! 🙂

 

Bis August Tuottamo!

Liebe Grüβe,

Krista“