Kultturituottaja -16 haastattelut

Lähikuvassa Kati Kauppinen

”On todella siistiä opiskella alaa, johon on oikeasti suuri palo!”

Näin hihkaisee keravalaissyntyinen Katianna ”Kati” Kauppinen, joka on tänä syksynä päässyt opiskelemaan unelma-alaansa, kulttuurituotantoa. ”Opintomme valmistavat meitä työskentelemään minkä tahansa tuotannon parissa, joten kaikki vaihtoehdot ovat avoinna”, kertoo Kati. Kulttuurituottajat voivat harjoittaa ammattiaan monella eri alalla, kuten tanssitaiteen parissa, yrittäjinä tai taidealan laitoksissa.

Päätös Metropolian Ammattikorkeakouluun hakemisesta ei ole aina ollut Katille selvää. Asia avartui syksyllä 2015. Hän ymmärsi, ettei silloinen ammatti lähihoitajana ollutkaan oma. Katin ystävä oli opiskellut kulttuurituottajaksi Metropoliassa ja pyytänyt Katia vapaaehtoiseksi järjestämäänsä tapahtumaan. Tuotannon parissa työskentely sai Katin kiinnostumaan alasta. ”Työ oli mielekästä ja silloin tajusin, että tämä voisi olla oikea ala minulle”, kertoo Kati hetkestä, jolloin hän oivalsi, mitä haluaa lähteä opiskelemaan. Hän haki kulttuurituotannon tutkinto-ohjelmaan seuraavassa yhteishaussa ja sai opiskelupaikan.

Ensimmäinen syksy koulussa on ohi ja summaamme Katin tuntemuksia tähänastisesta koulutaipaleesta. Alkuun koulu tuntui sekavalta, sillä lyhyessä ajassa täytyi sisäistää suuret määrät informaatiota. Nyt tilanne on rauhoittunut, kun päivärytmi on vakiintunut ja tehtävien tekemisestä on tullut rutiinia. ”Olen saanut paljon hyödyllistä tietoa muun muassa projektinhallinasta, taloudesta sekä visuaalisesta viestinnästä. Erityisen tarpeellisena jatkoa ajatellen olen pitänyt ryhmätöitä, eri taiteenaloihin tutustumista sekä viestintätaitoja”, listaa Kati.

Kati kertoo opintojen antavan laajan tietotaidon, josta on helppoa lähteä rakentamaan omaa uraa. Tällä hetkellä Katin oma kiinnostus kallistuu musiikkibisneksen suuntaan. ”Olen seurannut tiiviisti sisareni laulajan uraa sekä mieheni bändi- ja studiotoimintaa. Jossain vaiheessa voisi olla hedelmällistä tehdä yhteistyötä studion omistavan mieheni kanssa”, avartaa Kati. Musiikkibisnes vaikuttaa luontevalta uravalinnalta Katille, mutta hän ei halua lyödä mitään lukkoon. ”Kiinnostus johonkin toiseen alaan voi syttyä silmänräpäyksessä”, Kati toteaa.

Kati kertoo kiireisestä ja työn täyteisestä arjestaan varsin positiivisesti. Jään pohtimaan, millaiset asiat aiheuttavat hänelle stressiä. ”Deadlineja on paljon ja armoton pino korvaavia tehtäviä sairastelun jälkeen ahdistaa”, avautuu Kati. Katin elämänfilosofiaan kuuluu vahvasti ajatus siitä, että sellainen työ, joka stressaa unettomuuteen asti, ei ole sen arvoista. Koulu tai työ ovat vain osa elämää, eivätkä ne saisi hallita sitä.

Vapaa-ajalla Kati kertoo joogaavansa, käyvänsä laulutunneilla sekä lenkkeilevänsä koiransa Miinan kanssa. ”Unelmointi, suunnittelu ja erilaiset projektit ovat hyvää vastapainoa koululle. Välillä on hyvä laittaa kätensä saveen!” sanoo Kati ja naurahtaa.

 

Kirjoittanut: Maija Luoma