Kulttuurituottajat -15 haastattelut

Allergiat keskeyttivät opinnot – Katri Määttänen löysi uuden kutsumuksen

Määttänen,Katri”Muoti ja vaatetus merkitsevät minulle ennen kaikkea itsensä ilmaisua. Arkenakin pukeudun mieluiten omaa silmää miellyttäviin vaateyhdistelmiin ja vältän suuren massan mukana liikkumista. Uskon, että suuremmillekin suunnittelijoille vaatetus ja vaatteiden suunnittelu merkitsee itsensä ilmaisua ja voi muotoutua jopa taiteeksi”, kertoo Helsinkiläinen, 24-vuotias Katri Määttänen.

Määttänen kertoo vanhempiensa eronneen hänen ollessa 6-vuotias.”Jostain syystä päädyin asumaan isän kanssa ja veli äidin kanssa. Sillä hetkellä se vaikutti toimivalta ratkaisulta. Isä ei oikein osannut ostaa minulle nättejä vaatteita”, hän toteaa huvittuneena. Innostuksen vaatetusta ja muotia kohtaan hän kertoo syttyneen viikoittaisilla vierailuilla äidin luona. ”Käytiin aina äitin kanssa kaupoilla ja ostettiin ihania vaatteita. Siitä muodostui sellainen meidän kahden välinen erikoisjuttu.” Hän sanoo ihailleensa jo lapsena äitinsä pukeutumistyyliä.

Määttänen nimeää tyyli-idolikseen vaatesuunnittelua opiskelevan ystävänsä. ”Tutustuimme yläasteella, kun kävimme yhdessä PMMP:n keikoilla”, hän kertoo. Lisäksi kaksikko opiskeli samaan aikaan Tampereella vaatetusta. ”Hänellä on oma selkeä tyyli eikä hän vertaa itseään muihin”, Määttänen kuvailee ystäväänsä.

Vaatetusalalta tuottajaopiskelijaksi

Täytettyään 20 vuotta Määttänen pakkasi laukkunsa ja muutti Lontooseen tarkoituksenaan suorittaa opinnot muotimarkkinoinnista London Metropolitan Universityssa. ”Yliopiston opetuksen taso vastasi suomalaisen lukion tasoa. Koulu ei ihan tuntunut hintansa veroiselta ja päätin palata vuoden jälkeen Suomeen”, Määttänen toteaa. Tampereella aloitetut vaatetusompeluopinnot  valitettavasti jäivät kesken pahojen pöly- sekä kemikaaliallergioiden vuoksi. Nyt hän on löytänyt paikkansa Metropolia Ammattikorkeakoulun kulttuurituotannon tutkinto-ohjelmassa.

Määttänen kertoo valinneensa kulttuurituotannon kiinnostuttuaan tapahtumien tuottamisesta. ”Suunnittelu kyllä kiinnostaa minua, tuntuu vain että minulla ei riittäisi ideat. Haluan yhdistää kulttuurin ja muodin. Suomessa on todella vähän muotitapahtumia ja ne ovat kaikki hyvin samankaltaisia. Haaveenani on luoda uusia erilaisia tapahtumia sisäpiiritapahtumien vastakohdaksi”, hän kiteyttää.

Tulevaisuuden suunnitelmia

Katria kiinnostaa työ muotialan yrityksessä tai myymäläpäällikkönä vaateliikkeessä. Näiden töiden hyvä puoli on työn vakaus ja palkansaannin varmuus, toisin kuin tapahtumatuotannossa”, Määttänen pohtii. ”Toki tapahtumienkin tuottaminen kiinnostaa, siinä pitäisi vaan menestyä ja tienata”, hän naurahtaa.

Määttäsen paras ystävä on suunnitellut perustavansa oman vaatemerkin ja kysellyt Määttästä projektiin mukaan. Unelmatyökseen Määttänen määrittelee kuitenkin työn jota rakastaisi ja jossa viihtyisi. ”Haluan luoda unelmatyön itse itselleni.”

Kirjoittanut Vilma Salovaara.