Kulttuurituottajat -15 haastattelut

Anni Tirronen: Maailma on minun kotini

Tirronen, Anni21-vuotias Anni Tirronen on nähnyt maailmaa paljon. Ulkomaille matkustaminen on hänelle elämäntapa. Anni tekee vuosittain keskimäärin viisi ulkomaan matkaa vuodessa, ja tänä vuonna luku on jo seitsemän.

Ensimmäinen ulkomaan matka tapahtui varhain. ”Olin 1-vuotias, kun muutimme Espanjaan. Isovanhemmillani oli asunto siellä.” Liperistä lähtöisin oleva perhe asui pari vuotta Espanjassa, mutta matkustelu ei vähentynyt paluumuutonkaan jälkeen. ”Ravasin Espanjassa isovanhemmilla viikonloppuisin. Lisäksi äitini oli töissä laivalla, joten olimme viikonloppuja usein risteilyillä Virossa tai Ruotsissa”, Anni kertoo. Silti kiinnostus matkailuun tuli vasta myöhemmällä iällä.

Tämä muutos tapahtui 18-vuotiaana, kun Anni lähti viikon matkalle Ayia Napalle, Kyprokselle. ”Oli niin siistiä, kun lähti parhaan kaverin kanssa matkalle”, Anni hihkaisee. Kyproksen matka toi uusia näkökulmia ja vakuutti nuoren. ”Se oli se, mistä se oikeasti lähti käyntiin”, hymähtää Anni. Vaikka matka oli merkittävin, varsinainen ensi askel maailman matkaajaksi tapahtui myöhemmällä iällä.

Herätys elämäntavalle tapahtui Thaimaassa. ”Siellä tajusin, ei herran jumala. Ei minun kuulu olla Suomessa, vaan täällä toisella puolella maapalloa”. Aasia onkin nykyään hänen lempikohteitaan, tosin vielä paikkoja sieltä missä käydä. ”Vietnam kiinnostaisi tällä hetkellä ehkä eniten”, Anni toteaa haaveilevasti, mutta lisää, että muitakin haavekohteita on. Tulevaisuudessa Anni haluaisi käydä ainakin Etelä-Amerikassa.

Lukijoille matkakohteeksi Anni suosittelee Aasiaa. ”Se on niin ihanan vapaa tunne, kun on vain rinkka selässä, ja voit mennä minne vaan haluat.”. Anni rohkaisee kaikkia kokeilemaan matkustelua, sekä unohtamaan mahdolliset ennakkoluulot siitä. ”Joillekin se voi olla iso asia, mutta avoimin mielin sinne kokemaan uutta ja oppimaan. Ja jos on mahdollista, lähde ilman päämäärää, sekä tietenkin ilman paluulippua”.

Annilla on monta syytä matkustella. ”Kaikki elämäni parhaimmat hetket ovat olleet ulkomailla, ja ehkä juuri sen takia sinne onkin pakko aina palata.” Yhdeksi syyksi Anni mainitsee Suomen talven kylmyyden ja pimeyden.

Kansainväliseksi ihmiseksi tunnustautuva Anni kertoo henkisestä kodistaan ”Maailma on minun kotini. En ole vielä löytänyt, mikä olisi paikkani maailmassa. Ehkä löydän sen joku päivä.”

Tällä hetkellä Anni opiskelee Kulttuurituotannon-tutkintoa Metropolia Ammattikorkeakoulussa. ”Toivoisin, että saisin yhdistettyä koulutukseni sekä elämäntapani tulevaisuuden työelämässäni. Voisin toteuttaa samaa alaa jossain muualla.” Anni kertoo koulutuksen olevan hyvä paikka löytää paikkansa maailmassa, ja tunnustaa ettei hänellä ole mitään varsinaista unelma-ammattia.

Anni on avoimin mielin kohti tulevaa, ja ensimmäisen joululoman lähestyessä, hänellä on jo seuraavaa matka kiikareissaan. Tällä kertaa matkaan lähdetään yksin oppimaan ja kokemaan, ja näin hän toteuttaa elämäntapaansa. Maailmaa kokien, omassa elämänsä kodissaan.

Kirjoittanut Juho Riste.