Kulttuurituottajat -15 haastattelut

Jesse Lempiäinen: ”Tää kaikki tulee mun päästä”

Vastapäätäni istuu nuori herrasmies hymyssä suin, ja kertoo tarinoita tuoreista reissuistaan keikkarintamalla. Kyseessä on parikymppinen tuottaja ja dj Jesse Lempiäinen. Lempiäinen, joka paremmin tunnetaan Ninth Floorina, kertoo kuinka musiikki on aina kuulunut hänen elämäänsä. Kuusi vuotiaana pianon soitosta, bändi toiminnan kautta dj-tuottajaksi matkannut Lempiäinen pohdiskelee ääneen menneisyyttään ja muistelee ensimmäisiä omia tuotoksiaan ja kuinka hän päätyi ensimmäiselle DJ keikalleen vuonna 2012. ”Erään biisin valmistuttua googletin suosittuja blogeja minne voisin lähettää biisini. Lopulta kappaleeni pääsi Saana Parviaisen blogille, eikä kauaakaan kun sain ensimmäisen keikkanikin.”

Värikkäästä ja aina yhtä niin aurinkoisesta persoonastaan tunnettu Lempiäinen naureskelee kahvipöydän ääressä puheen aiheen vaihtuessa Ninth Floor aliaksen syntymiseen ja tarinaan: ”Nimi syntyi siitä, kun yksinkertaisesti asun yhdeksännessä kerroksessa”, Lempiäinen toteaa hieman naureskellen. Ninth Floorin tarinan edetessä Lempiäinen tuo esille myös omat mieltymykset ja kuinka hänen öinen henkilöllisyys ja identiteetti ovat vaihtuneet vuosien saatossa useampaakin otteeseen: ”Ninth Floorin biisit ja grafiikat ovat aina semmoisia kuin mitä haluan tehdä juuri sillä hetkellä. Tää kaikki tulee mun päästä, enkä suunnittele liikaa eteenpäin vaan haluan tämän kautta ilmaista itseäni”

Lempiäinen,JesseHetken tarinoinnin ja muistelujen jälkeen tuleekin esille vasta aihe minkä takia tapasimme Lempiäiisen. Nuoren herrasmiehen olemuksen ja asennon vaihdos kuvastavatkin erinomaisesti kuinka tosissaan Lempiäinen onkaan uudesta aluevaltauksestaan.

– Mistä äkillinen mielenkiinto elokuvamusiikkeihin ja ylipäätään elokuva-alalle?

Kahvikuppiaan hiljalleen mutta tasaiseen tahtiin tyhjentävä Lempiäinen aloittaakin pohjustamisen pitkältä aina elokuvien katsomisesta aina elokuvamusiikkisäveltäjien ihannointiin asti. Syksyllä amerikkalaiseen Hand Of God- televisiosarjaan musiikkia tuottanut Lempiäinen kertookin kyseisen projektin olleen ikään kuin lähtölaukaus elokuvamusiikki bisnekselle. Hand Of God- projektin kautta kontakteja ja linkkejä elokuva-alalle kerännyt Lempiäinen haaveilee kokonaisen albumin tuottamista, josta toivoisi ainekin muutaman teoksen menevän myydyksi elokuvamaailmassa.

Suureksi elokuvien kuluttajaksi myöntyvä Lempiäinen kertookin pyrkivänsä hyödyntävänsä DJ:nä ja tanssimusiikin tuottajana opittuja taitoja ja kykyjä elokuvamusiikin teossa. Perinteisen säveltämisen sijaan Lempiäinen kuvailee kuinka hän pyrkisi hyödyntämään tietokoneella tuotettujen kappaleiden yhteydessä sinfoniaorkesterioita. ”Pyrkisin tuomaan konemusiikista tunnetasot enemmän esiin. Musiikkini vahvistaisi elokuvassa esiintyviä tunteita ja tarinoit.” Lempiäinen kuvailee yhtä uusinta tuotostaan jopa niin ahdistavaksi, että häntäkin alkaa ahdistaa kuunnellessaan kyseistä kappaletta.

Haastattelun lopuksi Lempiäinen vastaakin kysymykseen koska tarkoitus päästä elokuvabisnekseen sisälle lyhyesti ja ytimekkäästi: ”Heti kun joku ostaa noita biisejä!”

Kirjoittanut Teemu Jalkanen.