Kulttuurituottajat -15 haastattelut

Leena Tsuchiya: Muotinäytösten uudistaja

Tsuchiya, Leena”Suurin unelmani on kokea olevani vapaa ja tehdä niitä asioita, mistä pidän.”

Raisiossa syntynyt ja kasvanut, 19-vuotias Leena Tsuchiya on nuoresta pitäen jahdannut unelmiaan. Koko kouluiän kestänyt menestys avasi ovet useaan eri koulupaikkaan ja nuorempana Leena suunnitteli opiskelevansa joko fysioterapeutiksi tai historian opettajaksi.  ”Kymmenen vuoden telinevoimisteluharrastuksen aikana en voinut kuvitella, että olisi olemassa mitään muuta kuin lihakset ja liikunta”, Leena kertoo fysioterapeutin koulutuksen harkinnasta. ”Pidin lapsena myös historiallisista tietokirjoista ja siksi mielessä kävi myös historian opettajan koulutus.”

Lukion loppupuoliskolla muoti ja sen ympärillä pyörivä bisnes herättivät Leenan kiinnostuksen. ”Muoti on mielestäni todella loogista; se miten ihmiset pukeutuvat ja miten raha liikkuu muodin mukana.” Leena oli töissä avustajana yhden kevään ajan Miltton Showroomin muotinäytöksissä, jonka jälkeen hän pääsi vuoden kestävään Helsinki Design Schooliin. ”Koulu oli hyödyllinen, kiinnostava ja mielekäs. Paljon kehitettävää siellä kuitenkin oli”, Leena kommentoi Helsinki Design Schoolia.

Muodista kiinnostunut opiskelija kertoo kuitenkin vain hakeneensa lisäpisteitä Helsinki Design Schoolista varmistaakseen pääsynsä Metropolia Ammattikorkeakoulun kulttuurituotannon tutkinto-ohjelmaan. ”Suurin saavutukseni on ehdottomasti Metropolia Ammattikorkeakouluun pääsy”, Leena täydentää. Tällä hetkellä muoti on Leenalle lähinnä viihdettä, mutta tulevaisuuden tavoitteena on päästä tuottamaan muotinäytöksiä kulttuurituotannon tutkinnon avulla.

Yllättäen Leena innostuu selittämään: ”Haluaisin tehdä jotain tosi uutta ja kokeilevaa. Minulla on ollut mielessä jo pitkään sellainen skenaario, että yhdistelisin houte-couture-vaatteita katumuotiin. Näytös voitaisiin rakentaa näyttävään peilisaliin, minne haettaisiin elementtejä kaduilta tai päinvastoin. Taustalla soisi klassinen musiikki, jonka päälle joku räppäisi.”

Leenalla on jo selvästi hyviä ideoita, joita hän voi koulusta valmistuttuaan lähteä työstämään. ”Haluan valmistua mahdollisimman nopeasti ja päästä sen jälkeen välittömästi työelämään”, hän sanoo päättäväisesti. Leena kokee vihdoin löytäneen itsellensä sopivan koulutuksen, eivätkä muut alat enää kiinnosta. ”Eivät ainakaan vielä toistaiseksi”, Leena naurahtaa.

Kirjoittanut Toni Talasjoki.