Tarinat

EDM

EDM, eli Electronic Dance Music on uusi nimitys ns. konemusiikille. Aikaisemmin teknona tunnettu ala on kaupallistumisen myötä noussut uudelleen hittilistoille tämä kirjainlyhennelmä tunnuksena. Positiivisuutta korostava musiikinlaji on kerännyt ympärilleen suuria sijoittajia, nuorison liikehdintää ja median paheksuntaa.

 

Etymologia

Suomessa vielä muutama vuosi sitten teknolla tarkoitettiin Detroitista ja Chicagosta 1980-luvulla alkunsa saaneiden elektronisten tanssimusiikkilajien kaikkia variaatioita. Viime vuosina kyseinen termi on kuitenkin muuttunut tarkoitukseltaan, ja viittaakin enemmän elektroniseen vaihtoehtoiseen tanssimusiikkiin.

EDM on alkuperäisestä etymologiastaan poiketen eriytynyt tarkoittamaan nimenomaan kaupallista elektronista tanssimusiikkia. Poikkeuksen tekee Yhdysvallat, jonka alueella EDM on yläkäsite ja sillä voidaan tarkoittaa myös kaikkia alalajeja. Siellä tekno viittaa nimenomaan Detroitissa syntyneeseen musiikin alalajiin. Sama jako pätee Euroopassa ainoastaan asiaan perehtyneissä piireissä.

Historiaa

EDM sai alkunsa ensimmäistä kertaa Chicagossa diskosta kehittyneen housemusiikin myötä 1980-luvulla. Samaan aikaan rumpukoneiden kehityksen myötä Detroitissa muovautui erityisesti Eurooppalaisten tekniikkapioneerien ja teollisuuskaupungin ilmapiirin inspiroima tekno. Pian alalajit alkoivat näkyä samoissa diskoissa ja jopa televisio-ohjelmissa.

Alusta asti oli selvää, että house oli näistä kahdesta genrestä helpommin kaupallistettava. Tämä johtui musiikkilajin vahvasta kytköksestä diskomusiikkiin, joka oli juuri ollut edustettuna vuosikymmenen ajan länsimaalaisten hittilistojen kärkisijoilla. Jokainen 1980-luvun jälkeen läpimurtonsa tehnyt populaariksi tanssimusiikiksi sanottu genre onkin jollain tavalla perustunut houseen. Esimerkiksi voidaan ottaa klubeille tarkoitetun rap-musiikin alkusysäys, electro house, diskon uusi tuleminen, ja viime vuosina EDM.

Kaupallistaminen – miksi juuri nyt?

Lukuisten EDM:ään viittaavien alalajien menestys pop-listoilla rohkaisi tuottajia viemään musiikkiaan entistäkin aggressiivisemmin suuntaan joka toimisi sekä konserttiareenoilla, että radiossa. EDM yhdisteleekin tällä hetkellä kaikkia viime aikoina nähtyjä menestystekijöitä, ja vain niitä.

Tapahtumatuottajien kannalta kehitys on onnistunutta, sillä rock-yhtyeisiin verrattuna yksittäisen DJ:n kuljettaminen ympäri maailmaa on logistisesti erittäin helppoa ja halpaa. Näin ollen tapahtumajärjestäjät ovat pystyneet keskittymään persoonallisiin ja entistä suurisuuntaisempiin tuotantoihin. Näin tuotannon kulut pienenevät ja tuotot kasvavat esiintymispalkkioiden kovasta hinnan noususta huolimatta. Tämän ovat huomanneet promoottorien lisäksi myös sijoittajat.

Robert Sillerman on esimerkki suursijoittajasta, joka on sijoittanut rahaa EDM:ään. Hänellä on meneillään miljardin dollarin EDM-projekti, pyrkimyksenään ostaa kaikki kansainvälisesti merkittävät alan tuotemerkit ja organisaatiot. Ohjelma ei rajoitu pelkästään tapahtumatuotantoon, vaan sisältää myös esimerkiksi maailman suurimman tiskijukille suunnatun online-musiikkikauppa Beatportin. Sillerman on ennen kaikkea viihdealan ammattilainen, jolle kokonaisuus merkitsee enemmän kuin musiikilliset vahvuudet. Näin ollen hän panostaakin tapahtumissaan mahdollisimman kokonaisvaltaisen kokemuksen luomiseen asiakkaille.

Markkinointi ja sijoitukset ovat ainakin taloudellisessa mielessä onnistuneet. Lähes kaikki tämän hetken tunnetuimmat ja eniten levyjä myyvät pop-artistit työskentelevät yhden tai useamman maineikkaan EDM-tuottajan kanssa, ja alan tapahtumat myyvät kerta toisensa jälkeen loppuun. Samaan aikaan monet perinteiset rock-festivaalit kärsivät rahavaikeuksista, eivätkä kykene löytämään tarpeeksi uutta asiakaskuntaa. Pop-musiikin tilaa kuvannee hyvin se, että maailman kuunnelluimpien podcastien top-10 listalla oli elokuussa 2013 ainoastaan EDM:ksi luokiteltavia ohjelmia.

 

Lähteet kronologisessa järjestyksessä:

http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_dance_music

http://en.wikipedia.org/wiki/Chicago_house

http://en.wikipedia.org/wiki/Detroit_techno

http://thefrontliner.com/news/robert-sillerman-a-billion-dollar-plan-to-conquer-edm-4665

 

Ukko-Pekka Itäpelto

Kirjoitus on tehty osana Kirjallinen viestintä-opintojaksoa.