Tarinat

Farkut –Helppo käyttää, vaikea valita

ANNI LEINO

IMG_1266

Farkut ovat muodissa aina, ne sopivat kaikille ja oikean mallin löytämiseen kannattaa varata sekä aikaa että rahaa. Täydelliset farkut kohottavat takapuolta, mieltä ja itsetuntoa. Yhdistämällä farkut erilaisiin asukokonaisuuksiin, niillä voi astella huoletta sekä töihin että juhliin. Myyjältä kannattaa kysyä reippaasti apua, jos oma koko tai farkkumallien istuvuus mietityttää. Ensimmäisten täydellisesti istuvien farkkujen löytäminen on lähes yhtä vaikeaa kuin ensimmäisten täydellisesti istuvien rintaliivien, joten sovittaminen vaatii pitkää pinnaa ja avointa mieltä. Oikein hoidettuna laadukkaat farkut kestävät kovaakin käyttöä, eikä uusia tarvitse ostaa joka kuukausi. Tällä kertaa esittelyssä ovat yleisimmät farkkumallit.

Bootcut

Bootcut-mallissa farkun lahje levenee nilkkaa kohden. Levennys alkaa suunnilleen polven korkeudelta, istuen takapuolen ja reiden kohdalta tiukasti ihoa vasten. Bootcut on klassinen farkkumalli ja se sopii parhaiten korollisten kenkien kanssa. Nimensä mukaan lahkeen tulisi laskeutua kengän päälle kauniisti, niin ettei se kuitenkaan laahaa maata tai tarraudu kengän korkoon kiinni. Lahkeen sopivaan pituuteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Kengän koron puoleenväliin laskeutuva lahje saa parhaimmillaan jalat näyttämään pidemmiltä ja solakammilta. Bootcut sopii kaikille vartalotyypeille.

VINKKI: Tummat ja yksiväriset bootcut-farkut tasapainottavat leveälantioisen säärien ja vartalon linjaa.

Skinny/Slim eli pillifarkut

Toisin kuin farkkumallin nimi antaa ymmärtää, Skinny-farkut sopivat oikein yhdistettyinä kaikenlaisille vartalotyypeille. Talvikaudella skinnyn nilkkaan asti tiukka lahje on huomattavasti helpompi tunkea saappaan varren sisään kuin esimerkiksi aiemmin mainittu bootcut. Skinny-farkut on helppo yhdistää korkokenkiin, tennareihin, sandaaleihin tai ballerinoihin. Tässä mallissa lahkeen pituuden voi valita oman maun mukaan. Kevään 2013 trendinä ovat niin sanotusti liian lyhyeksi jäävät pillifarkkujen lahkeet, jotka paljastavat nilkan, mutta jäävät pohkeen alapuolelle (vajaamittaisessa mallissa usein merkintä ”cropped slim”). Toisaalta skinny-farkut voi valita pidemmällä lahkeella, jos tykkää että lahkeeseen jää muutama poimu nilkan kohdalle.

Straight

Straight on suoralahkeinen farkkumalli, joka eroaa vain vähän pillifarkusta. Suoralahje laskeutuu kengän päälle, joten lahkeen pituuden tulisi olla oikein valittu. Liian pitkä lahje tekee helposti kengän päälle ruman kasan. Liian lyhyiden lahkeiden kanssa kannattaa olla tarkkana tai kääriä lahkeet kunnolla pohkeeseen asti. Klassinen perusmalli.

Chino

Lahkeesta kääritty, nilkan paljastava farkkumalli, jossa aavistuksen porkkanan mallinen lahje (kapenee ylhäältä alas). Chino-malli on ollut muodissa jo useamman vuoden ja sitä on tarjolla paljon sekä farkkuna että muissa materiaaleissa. Helppokäyttöinen ja mukava farkkumalli arkeen. Takataskujen tilalla usein pelkät napit eli jos kaipaa pyllylleen kohotusta, kannattaa kokeilla perinteisempiä farkkumalleja. Chinoja on tarjolla sekä miehille että naisille.

Boyfriend

Boyfriend-malli on nimensä mukaan ”miesten malli”. Muotibuumin naisihanteena on kiireessä poikaystävänsä housuja lainaava, 180cm mallivartaloinen, menevä nainen. Nainen yhdistää miehensä löysät farkut rohkeasti korkokenkiin ja naiselliseen yläosaan. Valitettavasti boyfriend-malli näyttää harvoin imartelevalta muiden kuin pitkien ja kapeiden säärien kanssa. Läpeensä löysä malli ei kohota kenenkään takapuolta, joten se sopii parhaiten niille, joilla sitä ei juurikaan ole. Trendikästä on kääntää tästäkin mallista lahkeet vajaamittaisiksi.

Farkkusanastoa:

Waist: Vyötärö (usein merkintä ”W”+numero). Naisten farkuissa yleensä koot 25-34, riippuen valmistusmaasta ja brändistä.

Lenght: Lahkeen pituus (usein merkintä ”L”+numero heti vyötärömitan jälkeen). Naisten farkuissa pituudet 30-34.

  • Jos farkkujen kokolapussa on ainoastaan vyötärökokomerkintä (W+numero), farkkumallin lahkeen pituus on todennäköisesti vajaamittainen eli sitä on olemassa vain yhtä pituutta.


Muista:

  • Älä pese strechfarkkuja (sis. Puuvillan lisäksi elastaania, joka tekee materiaalista joustavan) huuhteluaineella. Huuhteluaine tuhoaa joustavuuden, eivätkä farkut enää istu pesun jälkeen.
  • Tummat yksiväriset (ei kulutuksia) farkut kannattaa kääntää ympäri ennen pesua. Älä käytä huuhteluainetta, jotta farkun pintaan ei synny valumajälkiä.
  • Liiku sovittaessasi uusia farkkuja! Farkun kuuluu kestää ja se venyy käytössä aina. Jos haluat, että malli pysyy tiukkana vielä parin ensimmäisen käytön jälkeen valitse pienin koko, josta saat napin kiinni. Usko pois, ne löystyvät ja niistä tulee lopulta täydellisesti istuvat farkut!

 

Kirjoittaja on kulttuurituotannon opiskelija, joka on palkittu Vuoden Farkkumyyjä–tittelillä työnantajansa puolesta, myytyään eniten farkkuja Kampin Esprit-liikkessä kesällä 2011. Palkintona oli mainetta, kunniaa ja iPhone4s.