Tarinat

Lumoavat ja uuvuttavat rakkaustarinat

Kaisa Korhosen ohjaama Vuosisadan rakkaustarinat kuljettaa katsojan läpi vuosisadan ja sitoo Märta ja Henrik Tikkasen tuotannon monisävyiseksi kronikaksi.

 

Kansallisteatterin pienen näyttämön Vuosisadan rakkaustarinat –näytelmän keskiössä on kirjailija Märta Tikkanen. Miehensä Henrikin kuoleman jälkeen hän muuttaa asuntoon, joka paljastuu samaksi, missä Märtan isoäiti on muinoin asunut. Märta päättää aloittaa tutkimusmatkan sukunsa naisten historiaan kirjoittaakseen teoksen äidinäidistään Emmasta.

Näytelmä on paitsi sukupolvien tarina, myös kuvaus kirjailijan kirjoitusprosessista. Märta on lavalla kirjoituskoneensa kanssa koko näytelmän ajan. Märtan tekstiä heijastetaan seinille kuvaamaan Märtan jatkuvaa kirjoitusprosessia.  Vähäeleistä lavastusta elävöittävää Henrik Tikkasen piirrokset.

Kolmen sukupolven tarina etenee kronologisesti etsien menneiltä vuosikymmeniltä vastauksia nykypäivän ongelmiin. Seppo Parkkinen on dramatisoinnissaan nostanut kantavaksi teemaksi naisen aseman avioliitossa. Sekä Märtan äiti ja äidinäiti että Märta itse ovat määräävien miesten puolisoita. Äidinäiti Emma suostui synnytyskoneeksi vieraissa juoksevalle aviomiehelleen ja äiti Margit on asettanut miehensä tarpeet omiensa edelle.

Cécile Orblin tekee loistavan roolityön Märta Tikkasena. Orblinin Märta on ilmeikäs ja vilkasajatuksinen nainen, joka heittäytyy aiempien sukupolvien tuntemuksiin. Märtan ja Henrikin avioliitto on täynnä ristiriitoja mutta myös intohimoa. Märta peilaa omia tuntemuksiaan aiempien sukupolvien naisiin ja löytää yhteenkuuluvuuden äitiinsä ja äidinäitiinsä.

Ensimmäinen puolisko kuvaa äidinäiti Emman ja Uno Stadiuksen myrskyisää avioliittoa ja sen päättymistä. Toisella puoliskolla seurataan Märtan itsensä muistamia tapahtumia, Margit-äidin ja Gösta Cavoniuksen avioliittoa sekä Märtan omaa liittoa Henrikin kanssa. Yli kolmituntinen näytelmä kaipaa tiivistystä. Väkevä tarinankulku vaatii katsojalta paljon ja näytelmän jälkeen olo on uupunut.

 

Märta Tikkanen (s. 3.4.1935) on ansioitunut kirjailija, joka on voittanut kirjallisuuden valtionpalkinnon vuonna 2011 teoksestaan Emma & Uno – rakkautta totta kai. Hänen tunnetuin teoksensa Vuosisadan rakkaustarina julkaistiin vuonna 1978. Teoksen myötä Tikkanen sai myös kansainvälistä huomiota. Tikkanen muistetaan erityisesti työstään naisten aseman parantamiseksi sotien jälkeisessä Suomessa.

 

Laura Tamminen

Kirjoitus on tehty osana Kirjallinen viestintä-opintojaksoa.