Tarinat

Nuoruuden vilskettä kuvankauniissa Englannissa

SATU SALMINEN

IMG_1756Elokuva käynnistyy, kun 17-vuotias, kirjailijan ammatista haaveileva Emelia saapuu pikkukaupunkiin siivoamaan kodikkaan majatalon huoneita. Majataloa pyörittää pariskunta ja heidän 17-vuotias tyttärensä Beth. Rauhallinen Beth ystävystyy seikkailunhaluisen Emelian kanssa ja saa elämäänsä meininkiä mm. Juhlien ja poikien merkeissä. Emelia saa läsnäolollaan muihinkin perheenjäseniin eloa – hänen ja perheen isän välille muodostuu salainen intiimi suhde, joka vaikuttaa niin Emelian ja Bethin ystävyyteen, kuin Bethin vanhempien avioliittoonkin. Ratkaiseva hetki tapahtuu, kun Beth epäilee olevansa raskaana, ja hänen äitinsä huomaa raskaustestin tyttärensä sängyllä. Tämän jälkeen juoni etenee nopeasti.

Niall MacCormickin Albatross on rehellinen ja villi kuvaus nuoruudesta ja sen herkkyydestä. Siitä, kuinka elämä voi viedä uskomattomiin tilanteisiin, yllättävissä, jopa tylsissäkin paikoissa. Elokuva on kuvattu Englannin kuvankauniilla etelärannikolla. Harmoniset maisemat ja kaunis värimaailma tasapainottavat muuten niin nopeatempoista ja tapahtumarikasta elokuvaa.

Jessica Brown Findlay näyttelee Emeliaa. Hänet muistetaan mm. Roolistaan Downtown Abbeyssa. Brown Findlayn rooli Emeliana on uskottava ja helposti lähestyttävä. Kyseessä on hahmo, jolla on ollut vaikea lapsuus ja joka reagoi siihen nuorelle tyypillisillä tavoilla; erilaisuudella ja kapinoinnilla. Vaikka elokuva on täynnä hyvää huumoria, on siinä myös vakavia kohtauksia, jotka antavat katsojalle lisäperspektiiviä. Elokuva ei jää vain perus hömppäkomediaksi monen muun vastaavan rinnalle.

Tamzin Rafnin kirjoittama juoni ei ole se omaperäisin, mutta ei tylsinkään tarina elokuvalle. Elokuva on onnistunut omassa kategoriassaan – komedia-draama – erittäin hyvin, näyttelijävalinnat toimivat rooleissaan erinomaisesti ja ottaen huomioon, että elokuva on ohjaaja MacCormickin esikoisteos, se on hyvin katsottavaa ja suositeltavaa viihdettä.

Televisio-ohjaajan ensimmäinen elokuva

Niall MacCormick on Englannissa tunnettu ohjaaja television puolelta. Hän on ohjannut mm. Komedia-draaman The Long Walk to Finchley sekä Alan Rickmanin tähdittämän The Song of Lunch. Molemmat sarjat ovat näkyneet suositulla BBC-kanavalla, joten luottoa MacCormickin ohjaustaitoihin löytyy siis jo television puolelta. Albatross on hänen ensimmäinen elokuvansa ja on saanut kotimaassaan hyvän vastaanoton. MacCormick kertoo, ettei tämä jää hänen viimeiseksi elokuvakseen.


Kirjoittaja on kulttuurituotannon opiskelija, joka rakastaa elokuvia ja erityisesti niiden katselua vanhoissa tunnelmallisissa teattereissa.