Tarinat

Työharjoittelussa Helsingin Juhlaviikoilla

Hanna Nyman

IMG_1377Aloitin kulttuurituotannon opinnot syksyllä 2008, ja jo seuraavana kesänä 2009 päädyin työharjoittelijaksi Helsingin juhlaviikoille, missä työskentelin esittävien taiteiden (teatteri, tanssi, sirkus) tuottajan työparina.

Tuottajan toimenkuvaan kuuluu mm. esityssopimusten laadinta, budjetointi sekä esitys-, matka- ja majoitusjärjestelyt. Itse sain paljonkin vastuuta, suhteessa siihen että olin ”vain” työharjoittelija. Työtehtäväni liittyivät erityisesti majoitus- ja matkajärjestelyihin ja käytännön järjestelyihin esityspaikoilla. Yksi syy siihen, että sain paljon vastuuta, oli tiimimme pieni koko. Esittävien ohjelmisto oli laaja ja samaan aikaan oli useampia esityksiä, joista ainakin kansainvälisissä vierailuissa jompikumpi meistä oli läsnä vastaamassa, että kaikki sujuu.

Näin jälkeenpäin ajateltuna on hassua, miten minut ylipäätään valittiin työharjoittelijaksi niinkin varhaisessa vaiheessa. Mutta oppimiseni ja työurani kannalta se oli lottovoitto. Pääsin tekemään paljon ja monipuolisia asioita ammattimaisessa organisaatiossa, mikä antoi käytännön näkökulmaa loppuopintoihini. Tärkeä asia oli myös saamani verkosto: tutustuin suureen joukkoon kulttuurikentän toimijoita, joista moneen olen törmännyt sittemmin.

Jotain tein tuona kesänä oikein, sillä se ei jäänyt ainoaksi Juhlaviikoilla. Seuraavana vuonna olin töissä festivaalin aikana aulatyöntekijänä, ja nyt on alkamassa kolmas vuosi ”oikeissa töissä” esittävien taiteiden tuotantoassistenttina.

Taiteenaloista teatteri on ollut aina lähinnä sydäntäni, mutta sinällään oli sattumaa, että päädyin Juhlaviikoilla esittävien taiteiden tuotantoon. Olin toki tehnyt joitakin projekteja teatterin parissa sitä ennen, mutta todellista ammatillista osaamista minulla ei siitä ollut loppupeleissä juuri sen enempää kuin vaikkapa konserttituotannosta. Näin ollen työharjoittelu vaikutti siihen, että jatkossakin ajauduin erityisesti esittävän taiteen pariin. En tätä harmittele, mutta jännä pohtia, miten se ammatilliseen suuntautumiseeni on vaikuttanut.

2012-08-24 14.12.03 2012-08-24 13.10.16