Tarinat

Vinkkejä tämän päivän hääsuunnitteluun

Onpa haaveissasi  häät kahdestaan puolisosi kanssa paratiisisaarella tai monen sadan vieraan häät kartanossa, ei ole häitä ilman hääsuunnittelua. Näitä ohjeita seuraamalla helpotat suunnittelutehtävääsi.

Hääsuunnittelu tänä päivänä

Nykypäivänä häiden järjestämiseen käytetään entistä enemmän aikaa ja rahaa. Häihin panostetaan paljon ja hääpäivästä toivotaan lähes taianomaista. Suunnitteluiden sujumisesta blogataan ja valintoja punnitaan kanssamorsiamien kanssa. Häitä aletaan suunnitella entistä aikaisemmin ja hääpaikkoja varataan reilusti etukäteen.

Totuus ei ole näin yksiselitteinen. Edelleen on alttarille karkaavia pariskuntia, pienen budjetin häitä ja lyhyellä aikataululla suunniteltuja häitä. Muutenkin suomalaisella asenteella järjestetyt häät harvoin aiheuttavat bridezilla-oireyhtymää morsiamessa tai sulhasessa.

Syitä häihin panostamiseen on monia, mutta näkyvimpiä ovat internetin ja sosiaalisen median vaikutus sekä se, että ensimmäistä avioliittoa solmivat ovat vuosi vuodelta yhä vanhempia. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2012 ensimmäisen kerran avioituneiden naisten keski-ikä oli 30,8 vuotta ja miesten 33,1 vuotta. (Tilastokeskus, http://www.stat.fi/til/ssaaty/2012/ssaaty_2012_2013-04-19_tie_001_fi.html)

Suomessa ei ole vielä kovin yleistä käyttää hää- tai juhlasuunnittelijaa. Kotimaisten ja ulkomaisten hääblogien kirjo, pinterest- ja instagramkuvapalvelut sekä diy- eli tee se itse-ohjeiden määrä internetissä toimivat innostuksen ja inspiraation lähteenä monelle morsiamelle. Moni hääpari haluaa suunnitella häänsä itse.

Hääsuunnittelun ensimmäiset askeleet

Olivatpa häät pienet ja intiimit tai suuret ja mahtipontiset, päivästä toivotaan ikimuistoista ja juhlasta sujuvaa. Huolellinen suunnittelu takaa hyvän lopputuloksen. Nimimerkki Onnellisin Reeta vastaa Elämäni päivä-blogin kyselyssä näin: ”Tärkeintä on mahdollisesta yksityiskohtien hiomisesta huolimatta muistaa kokonaisuus: miksi juhlaa vietetään ja millainen sen haluaisi olevan tunnelmaltaan.”

Mistä hääsuunnittelu  kannattaa aloittaa? Alustavan vieraslistan laatiminen ja budjetin muodostaminen toimivat hyvänä pohjana suunnittelulle. Juhlapaikan ja päivämäärän valitsemisen ympärille on helppo lähteä rakentamaan häiden mahdollista teemaa. Ensin huolehditaan suurien linjojen päättämisestä. Nimimerkki Seida  neuvoo hääpareja pitämään mielessä, että naimisiinmeno on yksi elämän suurimmista päätöksistä. (Elämäni päivä-blogin kysely)

Hääparin kannattaa miettiä, mikä on tärkein asia hääpäivänä. Sen pohjalta voi pohtia, miten kyseiseen asiaan panostaa ja voisiko joitakin muita asioita painottaa vähemmän.  Valokuvaajan kohdalla ei kannata kitsastella. Hänen käsissään on, millaista kuvallista materiaalia päivästä jää.

Seuraava askel on mahdollisen teeman miettiminen. Mielenkiintoinen mahdollisuus on valita juhlapaikka teeman mukaan tai antaa juhlapaikan vaikuttaa teemaan. Iso osa hääpäivää on ruoka ja pitopalveluja kannattaakin ruveta käymään läpi hyvissä ajoin, ellei ruoka tule juhlapaikasta. Bändi on viisasta varata hyvissä ajoin. Kaasojen ja bestmanien pyytäminen aikaisessa vaiheessa antaa tarpeellisia apukäsiä. Hääsuunnittelun aikana kannattaa muistaa, että ”häät on oikeasti yhteinen juttu!” (Seida, Elämäni päivä-blogin kysely)

Vinkkejä häiden suunnittelemiseen

Kokemuksesta  neuvoisin morsiamia aloittamaan hääpuvun etsimisen hyvissä ajoin. Unelmiensa hääpuvun voi löytää ensimmäisellä sovituksella, mutta luultavasti itselle sopivan mallin ja tyylin löytämiseen kuluu muutama vierailu hääpukuliikkeissä. Kun hääpuvusta haaveilemisen aloittaa hyvissä ajoin, ei tarvitse paniikissa ostaa tyydyttävää pukua. Liian pienen puvun ostaminen aiheuttaa turhaa stressiä ja mahdollisen uuden puvun oston ennen juhlaa.

Kun hääsuunnitteluun liittyviä asioita hoitaa pikkuhiljaa, ei ehdi stressaantua liikaa. Sormusten ja sulhasen puvun hankinta, koristeiden askarteleminen sekä ohjelman miettiminen ovat asioita, joita voi tehdä milloin vain. Tärkeää on, että kutsut lähtevät ajallaan postiin ja esteiden tutkinta on tehty hyvissä ajoin. Hyviä ideoita häiden suunnitteluun voi internetin lisäksi löytyä lukuisista hääaiheisista tv-ohjelmista.

Sukulaisten liiallinen hyödyntäminen häiden järjestelyssä ja hääpäivänä on toivottavasti mennyttä aikaa. Hääparin perheillä on oikeus nauttia päivästä eikä olla huhkimassa keittiössä.  Mikä juhla on sellainen, jossa joutuu itse huolehtimaan kaikesta? Sukulaisista puheen ollen, pitäkää hääparina päänne sen suhteen, millaiset häät haluatte. Kyse on teidän päivästänne.

Lopuksi haluan vielä muistuttaa, että kunhan hääpari on onnellinen ja nauttii päivästään, vieraatkin viihtyvät. Onnellisinta Reetaa lainatakseni: ”Hääpäivänä on tärkeintä se vieressäsi oleva henkilö, jota rakastat. Loppujen lopuksi on aivan sama, minkä väriset servietit on käytössä.”

 

Lähteet:

Tilastokeskus, http://www.stat.fi/til/ssaaty/2012/ssaaty_2012_2013-04-19_tie_001_fi.html

Blogikysely Elämäni päivä-blogissa http://elamanipaivamedarinsp.blogspot.fi/2013/09/kolme-plus-yksi-kovaa-kysymysta.html

 

Kirjailija rakastaa juhlien suunnittelemista ja onkin suunnitellut ensi kesänä juhlittavia häitään jo puolitoista vuotta. Hän ei kuitenkaan kuvailisi itseään bridezillaksi, vaan morsiameksi, joka haluaa hoitaa valmisteluja rauhassa ja stressittömästi. Välillä hän muistaa kysyä sulhasenkin mielipidettä.

 

Marjo Hassinen

Kirjoitus on tehty osana Kirjallinen viestintä-opintojaksoa.