Tarinat

Yksi elämä, ainakin kuusi ammattia

Milla J. Laasonen

milla-j-laasonenTyöelämä on muutostilassa. Harva tulee enää yhdellä tutkinnolla toimeen tai tekee vain yhtä työtä koko uransa ajan. Menestyäkseen ihmisen on tehtävä työnsä hyvin. Koulutus antaa tukijalan, jonka päälle voi rakentaa oman ammatillisen osaamisensa ja luoda verkostonsa omien intressiensä mukaan. Uusille ajatuksille avointa mieltä ja ajoittain rohkeaa heittäytymistä tarvitaan. Miten siihen päästään?

Ylioppilaskirjoitusteni aikaan halusin ryhtyä toimittajaksi. En yrityksistäni huolimatta päässyt yliopistoon. Löysin teatteriharrastuksen kautta syntyneiden verkostojen ansiosta itseni kesätöistä Suomenlinnasta lasten seikkailukierroksen tuotantosihteerinä. Ymmärsin, että ilman koulutusta minulla ei ollut riittävästi välineitä selvitäkseni työn haasteista.

Ystäväni kertoi, että on olemassa ammattikorkeakoulu, jossa voi opiskella kulttuurituotannon alaa. Ahaa-elämys oli koettu. Opiskelujen parasta antia oli, että tutustuin ja verkostoidun pariinkymmeneen muuhun kulttuurialasta kiinnostuneeseen nuoreen ihmiseen. Tänä päivänä he toimivat suurten festivaalien, monenlaisten tapahtumien tuottajina ja yrittäjinä, kotimaassa ja ulkomailla.

Tutkinnon suorittamiseen liittyneen työharjoittelun tein suuressa teatterissa, jonka toimintaa seuratessani ymmärsin, ettei himoitsemani teatterituottajan työ ole minulle se oikea tehtävä. Koska minusta ei tullut toimittajaa eikä teatterituottajaa, tartuin tarjoukseen jäädä valmistuttuani töihin omaan oppilaitokseeni. Koin sen helpoksi tavaksi aloittaa työuraa.
Olen toiminut kuluneen seitsemän vuoden aikana kansainvälisten asioiden koordinaattorina, tiedottajana ja sivutoimisena opettajana. Heti mahdollisuuden auettua jatkoin opintoja eli suoritin työn ohessa kulttuurituotannon ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon. Opiskelun aikana verkostoni kasvoivat kulttuurialan ammattilaisten parissa. Ylemmän tutkinnon ansiosta olen tullut valituksi koulutuspäällikön sijaiseksi ja projektipäällikön tehtävään. Mitä tulevaisuus tuokaan tullessaan, koen olevani valmis jälleen uusiin haasteisiin.