Tarinat

Need a club guide? Look no further! DJ:n musiikin tallennus- ja esitysluvat

Keväällä 2012 suoritettu TTVK:n ja eri viranomaistahojen yhteisratsia helsinkiläis- yökerhoihin herätti kiivaan keskustelun musiikin tallennuslupa- ja esitysmaksuista. Lopputuloksena oli järkevöitetty järjestelmä, jossa lisenssit yhdistettiin yhdeksi. Uudistetusta lisenssistä tuli myös huomattavasti aikaisempaa halvempi.

 

 

Teoston ja Gramexin tallennuslupa- ja esitysmaksut ovat olleet keskustelun aiheena jo pitkään. Lisenssien muutoksista on neuvoteltu vuodesta 2009 DJ:den ja eri etujärjestöjen taholta. Keskustelua ovat herättäneet erityisesti järjestelmän monimutkaisuus, eri tallennus- ja esitysmetodien suuret hintaerot sekä useiden eri maksujen maksaminen soittotavasta riippuen.

Otetaan esimerkiksi Lady Gagan levy ’The Fame Monster’. Levyllä on 24 kappaletta. Levyn löytää hintaan 7€. Jos DJ päättää soittaa kappaleet samaiselta levyltä ravintolassa, ei hänen tarvitse suorittaa mitään maksuja Teostolle tai Gramexille. Jos DJ taas päättää siirtää kappaleet levyltä digitaaliseen muotoon esimerkiksi kovalevylle, on hänen maksettava tämän lisäksi Teostolle ja Gramexille 29,29€. Jos levyn sijaan kappaleet ostetaan digitaalisena, on hinta yhteensä lisensseineen 50,17€. Yhtenä vaihtoehtona on vielä levyn kopioiminen jostain muusta lähteestä esimerkiksi ystävältä. Tällöin hinta, joka koostuu pelkistä lisensseistä, on 29,29€.

CD:ltä tai vinyyliltä soittaminen on siis halvinta. Kappaleiden kopioiminen moninkertaistaa kustannukset. Vuosilisenssit sopivat parhaiten paljon keikkailevalle ja kuukaudessa hyvin ansaitsevalle DJ:lle sekä DJ:lle, joilla on suppea kappalevalikoima. Tämän kaltaiset DJ:t edustavat kuitenkin vähemmistöä. Häviäjiä ovat vähän keikkailevat ja laajalla kappalevalikoimalla esiintyvät DJ:t. Klubitapahtumia järjestäville DJ:lle lisenssit eivät sovellu oikein laisinkaan, sillä kustannukset nousevat nopeasti hyvin suuriksi.

Ratsiat ja uudistukset lisensseissä

Keväällä 2012 TTVK yhdessä eri viranomaistahojen kanssa teki ratsian 40 yökerhoon pääkaupunkiseudulla. Tarkoituksena oli tarkistaa olivatko DJ-esiintyjien lupa-asiat kunnossa. Osassa ravintoloista jouduttiin keskeyttämään musiikin soitto pitkäksikin aikaan. Ratsia kirvoitti keskustelun lisensseistä aivan uudelle tasolle ja tapahtumat nähtiin yleisesti melko huonossa valossa. Hyvää tapahtumissa oli kuitenkin se, että pitkästä aikaa tekijänoikeusjärjestöt ja DJ-puolen edustajat kokoontuivat yhteen todellisessa uudistus mielessä. Neuvotteluja oli nimittäin pitkään käyty läpi täysin tuloksettomasti.

Huhtikuussa 2013 voimaan astuneessa uudessa mallissa on lisenssit nivottu yhteen yhdeksi maksuksi. Lisenssi kattaa niin Teoston edustamat säveltäjät, sanottajat ja kustantajat kuin Gramexin edustamat esittäjät ja tuottajat. Sen lisäksi, että lisenssejä on enää yksi, kappalemääriä koskevat rajoitukset poistuivat ja lupien hinta laskee. Entiseen tapaan ravintolalla on oltava esitysoikeus musiikille. Tämän korvauksen suuruus riippuu taas siitä, kuinka suurelle yleisölle musiikkia esitetään.

Vaikka uudistettu lisenssi on suuri harppaus eteenpäin, on sitä kritisoitu. Useissa maissa pelkästään yökerhot maksavat musiikin esittämisestä. DJ:den harteilla ei ole maksaa näihin liittyviä lupia. Järjestelmän järkevöittämiseksi vielä entisestään olisi tämä seuraava luonnollinen askel. Uudistus ei myöskään oikein vastaa kysymykseen CD-levyjen tai vinyylien siirtämisestä digitaaliseen muotoon. Nämä liittyvät myös suurempiin tekijänoikeuskysymyksiin, joita joudutaan väistämättä käymään läpi lähitulevaisuudessa.

Lähteet

  1. http://fin.afterdawn.com/uutiset/artikkeli.cfm/2012/04/17/dj_t_ratsattiin_helsingissa_–_teosto_haluaa_neuvottelupoydan_aareen
  2. http://www.teosto.fi/teosto/uutiset/djille-ja-liikunnanohjaajille-uudet-musiikin-tallennusluvat
  3. http://fin.afterdawn.com/uutiset/artikkeli.cfm/2013/02/21/teosto_ja_gramex_uusivat_dj-lisenssit_tuplalaskutus_hammentaa_edelleen
  4. http://terouuttana.wordpress.com/2012/04/19/nain-halpaa-on-kappaleiden-lisensoiminen-dj-kayttoon/
  5. http://ylex.yle.fi/uutiset/popuutiset/teosto-ja-djt-keskusteluun-narkastysta-herattaneiden-ratsioiden-takia

 

Nicholas Danford

Kirjoitus on tehty osana Kirjallinen viestintä-opintojaksoa.