Kulttuurituottajat -15 haastattelut

Maaria Klemetti: Kohti unelma-ammattia – kovalla työllä ja pitkällä pinnalla

Klemetti, MaariaVoiko innostamisen taidon oppia? Tätä pohdin katsellessani edessäni istuvaa 18-vuotiasta Maaria Klemettiä, jonka silmät hohtavat innostusta päästessään kertomaan omista projekteistaan. Pienen paikkakunnan kasvatti Klemetti on vastikään muuttanut Nastolasta yhdessä avopuolisonsa kanssa suoraan Helsingin sykkeeseen toteuttamaan unelmaansa kulttuurituottajana.

”Ei hetkeäkään ilman projekteja”,  Klemetti huudahtaa reippaana. Nuoresta iästään huolimatta hän on ehtinyt tehdä jo kaksi kokopitkää lastenelokuvaa, joissa käsikirjoitus, tuottaminen, puvustus, ohjaus sekä editointi on kaikki Klemetin kädenjälkeä.  Tämän lisäksi hän on vetänyt lasten kesäkerhoa, sekä suunnitellut erilaisia osallistavia seikkailukilpailuja. Kun käynnissä oleva projekti on lopuillaan, Klemetti on jo innolla tarttumassa uuteen.

Kysyessäni millaisena hän näkee polkunsa tulevaisuudessa, Klemetti vastaa napakasti:  ”Olin ajatellut että minusta tulisi elokuvaohjaaja, mutta kun aloin tehdä tapahtumia, ymmärsin että haluankin olla tuottaja. Elokuvat kiinnostavat, mutta tapahtumatuotanto kiinnostaa enemmän.”

Kiinnostukseni herää siihen, miten nämä projektit ovat saaneet alkunsa. Äitinsä tarinoista inspiroituneena Klemetti lähti käsikirjoittamaan elokuvia. Elokuvaprojekti sai tulta alleen kun joululahjaksi tuli videokamera sekä editointiohjelma. Muutaman kuukauden suunnittelun jälkeen elokuvan teko oli jo täydessä vauhdissa koko perheen voimin. Maaria kuvaa kauniisti dynamiikkaa perheensä sisällä. On hienoa kuulla, kuinka perhe-elämä voi inspiroida ponnistamaan elokuviin. Hetkittäiset epätoivon tuntemukset eivät saaneet innokasta tuottajan alkua lannistumaan vaan ne toivat lisää tuulta purjeisiin.

Ensimmäisen tapahtumansa Klemetti järjesti vuoden 2014 kesällä. Mahtava Nastola- rundi oli kahdeksan tunnin kilpailu, jossa pyöräiltiin Nastolassa ja suoritettiin erilaisia tehtävärasteja. Tästä tapahtumasta innostuneena kesällä 2015 Klemetti ja hänen äitinsä innostuivat suunnittelmaan astetta suuremman tapahtuman. Amerikkalaisen Selviytyjät- kilpailusarjan pohjalta alettiin työstää Nastolan Surviutujat- tapahtumaa. ”Se on kaikista paras juttu mitä olen saanut tehtyä” , Klemetti kommentoi. Surviutujat- tapahtuman parissa työskenneltiin yhteensä 10 kuukautta, joista kuusi kuukautta oli erittäin aktiivista työskentelyä. ”Tapahtuma oli monipäiväinen. Kilpailijat nukkuivat teltoissa, tekivät itse ruokansa ja suorittivat erilaisia seikkailuhenkisiä tehtäviä pitkin päivää.” Klemetti on tehnyt tapahtumastansa myös melkein viisituntisen dokumentin.

Ei epäilystäkään siitä, etteikö Klemetti olisi valinnut uraansa oikein. Klemetti toteaa päättäväisesti: ”Metropoliaan tulin opiskelemaan että saisin ammatikseni tehdä sitä mikä on kaikkein parasta, eli tapahtumia”. Häikäisevää luovuuttaan käyttäen Klemetti on saanut toteutettua välillä mahdottomiltakin tuntuneita ideoita. Kunnianhimo on avainsana tähän kaikkeen ja se tulee viemään Klemetin vielä pitkälle tulevaisuudessa.

Kirjoittanut Essi Hoppari.